Germaanse platjes?

Over schuldarme lolbollen zonder olie, stokarme broodjes, not done oorwarmers voor de winter, Germaanse platjes en andere genoegdoeningen.

 

De donut is een rond frituursel op basis van cake beslag met zoet glazuur en een gat. Bagels en donuts worden wel met elkaar verward. Voor zover ik weet is een donut een Amerikaans product uitgevonden door ‚Engelse’ Amerikanen en de bagel is van Oost-Europese oorsprong dat door Joodse immigranten in de Verenigde Staten is geintroduceerd. De knapperige ringvorm van het brood was dagelijkse verse kost voor de Joden en betekend in het Duits „armband”. Door deze vorm (geen begin-geen eind) symboliseerde deze vorm de levenscyclus en ook werden ze geacht tegen het kwaad te beschermen. De oorspronkelijke water-bagel werd eerst kort in een pan kokend water gelegd waar suiker aan toegevoegd was en daarna pas gebakken.  In Polen is het recept het langst bewaard gebleven en sommigen redeneren dat de cirkelvorm het makkelijker maakt om door de straatkopers door de stad te dragen aan een stok geregen en te verkopen aan hun klanten. Later eenmaal in Amerika werd het een hit. De inmiddels minerale eigenschappen van het water van de stad New York draagt een steentje bij aan het idee dat daar de beste bagels worden gemaakt. Ze kunnen echter na een paar uur wat taai en leerachtig worden. Dus breekijzers nodig op het minerale in het water en de suikerlagen. De bagels die door niet-Joodse bakkers vervaardigd zijn echter niet koosjer. De inmiddels ‚traditionele’ (of moet ik zeggen commerciële) bagel uit New York wordt belegd met roomkaas, zalm en ui. 

 

Eigenlijk  zijn deze ronden&cirkels wat symboliek betref net oliebollen maar dan iets anders (met een opgevuld gat). Een leuk weetje is dat de oude Germanen -in het gebied dat later Nederland zou gaan heten- ten tijde van het Joelfeest (van 26 december tot 6 januari) dergelijke gebakken waren hebben genuttigd ( een soort voorloper van oliebollen). Slechte geesten zoals de Godin Perchta werden zeer tevreden gehouden met het offeren van voedsel dat in gefrituurd deeg zat. Door het vet zou dan het zwaard van de Godin van het lichaam glijden zodat de degenen die van de oliebollen hadden gegeten niet opengereten zouden worden door hongerige kwelgeesten. 

Olie-dom natuurlijk maar wij hebben de onze-, hetgeen wij in onze tijd willen laten afglijden, zijn het niet onze eeuwige schuldgevoelens over vet eten.

 

Ook de Joden hadden veel oudejaars-&feestrecepten die in olie gebakken werden. Dit verwijst namelijk naar de eeuwige brandende (olie)lamp in de tempel wat weer een verbeelding is voor de onsterfelijkheid van de ziel. Veel Joodse gerechten hebben een verwijzing naar het geloof en men denkt dat het ook mogelijk is dat onze oliebol met de Spaanse inquisitie met de Joden naar Nederland kwam als oorspronkelijk Portugees gerecht. Wel nu blijft er niets langer heilig:

 

 dan dit nog: ”de bagel is eigenlijk een donut met stijve spieren” zoals een grapje over dit brood luidt. Okay; toch donuts dus dan maar komende week. Het gat gaat misschien door het rijzen te klein worden zodat ik ze niet aan kan rijgen maar ik wil het dan ook  eigenlijk niet perse met jullie „aan de stok” krijgen. Maar glijdende messen en zwaarden kunnen het geheel wellicht wel weer wat spannender maken. Het gaat om het idee, veel hype is er alweer met -donuts gebakken in de oven- (zoals een bagel). Ik heb het dus niet van mezelf. En als ik er eentje aan de voordeur hang wie weet bezweer ik jullie nare bijgevoelens en kwelgeesten door er een luchtige draai aan te geven. Hoop ik dan.

 6.gif

 

Voor 2014 is er wellicht een leuk nieuw gek woord voor deze niet-donut te verzinnen, zoals „Not-done” „Do’s&donuts”; Who donnut”;    of „Bagellisimo”; „Bagelinni” ; „Cirkel(zaag)brood” bijvoorbeeld.  Of „Karnemelkse Wanten” ; ”Achter de ellebogen”  ; „Stokarm brood” of „Diabetische Ringeloren” of „Germaanse Platte”.  

En mochten ze de volgende dag onverhoopt toch taai worden, dan zijn er vast nog hele leuke werp-stok-spelletjes mee te verzinnen met (klein)kinderen, de kippen te voeren of te gebruiken als oorwarmers voor de winter. Plezier!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s