Over de lul-koek van troost- en energie-rijk eten &superfoody’s zijn gewoon marketing.

Weg met die winter. De Borage in de moestuin bloeit zowat, zo ook komt munt /bieslook gekruid en geroerd de grond uit piepen. Niet kreunen , we houden nu eenmaal niet van de winter , niemand dus , echt niet. Het enige fijne aan koude is de warme kachel en de boerenkool met worst.  Maar aangezien dit bedoeld is ter verwarming in die rottige kou en niet als excuus hoeven we er nooit heimwee naar te krijgen mocht er werkelijk een klimaatsverandering permanent aantreden. Krijgen we ander weer dan krijgen we ander gewas. Eind goed al goed. En ben je toch nostalgisch aangelegd dan kun je naar koelere aarddelen verhuizen…

Veel ernstiger is de gebrek aan zon en energie in lijf en leden. De super-foodbeweging speelt er gretig op in met zijn/haar marketing.

Ik ben er geen voorstander van , van voedsel dat vier keer zo duur uit een ander werelddeel wordt overgevlogen. Vooral niet als half Nederland er weer ‘overtuigd’ achteraan loopt te dweilen, het maakt me om een of andere reden altijd weer cynisch.  Superfood beloofd een lang leven, een slanke lijn, gezondheid en geluk als je de auteurs van ‘Superfoodrecepten’ en de ‘Quinoarevolutie’ mag geloven. 

Godzijdank is de afgelopen week haast alle “super-food” ontmanteld. Ik vertikte het al. Dit met hoofdletter te noteren, dus. Er blijkt geen enkel betrouwbaar onderzoek rechtop te staan. Waarschijnlijk doen placebo’s het net zo goed en waren de lichtgelovigen onder ons inmiddels geen gewicht verloren maar wel veel geld. Geslaagde marketing dat wel. In spelt zitten gewoon gluten. In tarwe gras zitten best aardig wat vitaminen maar waarom zou je een grlaasje duur groen bocht drinken als je het ook gewoon met 2 stuks fruit en 2 ons groente kan. Het beste wat er over ontdekt is dat het algemeen als veilig wordt beschouwd. Sommigen krijgen er wat hoofdpijn van waarvan de believers zeggen dat dat juist de felbegeerde ontgifting is. Het wordt echter aangeprezen alsof je er verder geen voeding meer bij nodig hebt. Tja als je dat doortrekt val je wel af natuurlijk.  De idee dat het gewicht doet verliezen blijkt onzin en de hele idee van ontgifting (helpt bij vage klachten) blijkt nonsens. Er verkoopt niets beter dan vage klachten. Het onderzoek naar het effect op colitis ulcerosa rammelt het enige bewezen is dat bittere drankjes een extra goed placebo effect hebben. Dan de Goji. Beweert wordt dat het uit de Himalaja komt, daar begint het bedrog alweer door dr Earl Mindell. Het wordt aangeprezen voor zijn werking tegen kanker, diabetes en overgewicht op basis van onderzoek dat in China verricht zou zijn. DE grootschalige plantages bevinden zich echter wel in China. De Amerikaanse Food and Drug Aministration verbrak echter alle binding met deze Mindell omdat hij citeerd uit haar reclames voor deze Goji productie. Hier wordt deze dr. vijf jaar na dato nog steeds met instemming geciteerd. De bes die van warmte houdt zijn lid van de Nachtschade familie zoals aardappel, tomaat en Aubergine. De boksandoorn in Nederland is de zelfde plant. De gedroogde bes in de handel heeft niet meer voedingswaarde of werkzame stoffen als krenten en rozijnen. Het Chiazaad; daarover doen fantastische verhalen de ronde. Maya’s en Azteken konden op dit voedingsmiddel een hele dag doorlopen. Onze westerse getrainde hardlopers kunnen dit ook -gewoon op tarwebrood-. Het is een Zuid Amerikaans gewas Salvia hispanica met heel kleine zaadjes gewaardeerd vanwege de goede vetten, antioxidanten, mineralen en vezels en bestaan voor een zesde deel uit eiwit. Het blijkt dat na proeven ratten die veel suiker te eten kregen minder snel last van diabetes kregen. Er zijn ook onderzoeken naar gewichtsverlies gedaan dat bewees dat chiazaad niet hielp bij afvallen. De Maleisiche reviewschrijvers wilden geen commentaar geven op dit gegeven. Chiazaad zou het hongergevoel onderdrukken  doordat het opzwelt in water. Vergelijkend onderzoek met witbrood gaf aan dat het zelfde effect van chiazaad verkregen werd met het eten van volkorenbrood zowel op het hongergevoel als de bloedsuikerspiegel bij de mens.  Zo kan men doorgaan. Het is dus best gezond voedsel mijn inziens echter de medicinale werking moet je met een korrel zout nemen en is door bewust en gevarieerd ‘gewoon’ eten ook te bewerkstelligen. De superfoods zijn vooral marketing. Hun eigen zelfbenoemde expertises zijn zeer slecht uitgevoerde experimenten met te weinig deelnemers om te kunnen generaliseren en soms blijken ze door zelfbenoemde voedseldeskundigen gedaan en het woord verspreid… Ze zijn niet ongezond maar de medische terminologieen zijn wetenschappelijk zeer slecht onderbouwd. Bovendien de suggestie dat het werkt tegen allerlei ziekten kan sowieso niet kloppen. Voeding is voeding en niet te verwarren met medicijnen. Er is geen voedingsmiddel dat ziekten geneest, er zijn echter wel dieten. Bijvoorbeeld voor diabetis maar meestal moet een patient dan gewoon afvallen en opnieuw leren wat normaal voedsel is en wat normale hoeveelheden zijn. Gezond eten begint met bewustzijn over meer groente en fruit, balansen, grenzen, zelf weer gaan koken zonder pakjes en zakjes.  Mooie verhalen over de herkomst van superfoods (meestal van heel ver weg) trekken lichtgelovigen makkelijk over de streep (over oervolkeren die dit speciaal voor jou met liefde hebben gedroogd en vermalen) . Het is niet waar. Ze kosten vooral heel veel geld en zorgen voor een zoveelste kortdurende hype waar niemand echt iets aan heeft. Quinoa bv (geen graagn maar een gras) is familie uit de Amaranth familie, en bevatten mineralen en eiwit uit zoals gewone granen, niets mee mis, het is glutenvrij maar dat bv rijst ook.Maar joepie , de eiwit samenstelling is het zelfde als bij melk! Fijn voor die arme peruvianen die op de Hoogvlakten het al 6000 jaar uithouden dankzij dit grasje maar vrijwel van onnut voor ons westerlingen van wie er wel een aantal slecht melk verteerd door intolerantie maar de meesten vanons verdragen dir gewoon en boven consumeren wij er al teveel van. Door de quinoa hype is de prijs plots verdrievoudigd in Peru en Bolivia.De inheemse bevolking kan het nu niet meer betalen.. EEn beetje broodroof is het dus wel, het moet gezegd. Nu blijkt het een zusje van de melganzevoet te wezen die hier in de berm staat en door kruising zijn er nu rassen met zwart zaaddie in gematigd klimaat groeien zodat de arme Peruviaan hiet niet langer ‘op hoeft te zitten.’ Het is best lekker en gezond , maar neem er eentje van Max Havelaar dan.

 

Gelukkig vond ik in dezelfde week een artikel in het NRC dat lucht geeft aan veel twijfels en vragen. Het ministerie van Gezondheid in Brazilie lanceerde onlangs namenlijk nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding die een stuk minder bevoogdend zijn dan ons voedingscentrum. Het doel van de “Guia Alimentar para al Popolacao Brasileira” is zowel ondervoeding als obesitas tegengaan en voorkomen. (En het een sluit het ander beslist niet uit)  Als je maar voldoende fastfood en/of dood fabriekvoedsel eet kun je gemakkelijk aan zowel de een als het ander lijden. In plaats van met (weer) tabellen die calorie en inhoudstoffen vermelden te komen nu geen rekensommen of onzin zoals eet halvarine uit een kuipje.Maar : “1. Eet vooral verse, onbewerkte ingrediënten. 2.Gebruik olie, vet en suiker, zout met mate. 3.Beperk de inname van bewerkte, kant en klare producten. En dan 4: Eet regelmatig en met aandacht voor wat je eet en waar je eet.  5. Als het mogelijk is gebruik de maaltijd samen! 6. Koop je eten in een winkel met het grootste vers aanbod. Vermijd de winkels met kant en klaar producten. 7. Ontwikkel je kookkunsten! Deel ze en geniet van het voorbereiden en klaarmaken! 8. Deel de dag zo in dat er tijd is om van het eten en met elkaar van het eet te genieten. 9.Kies je restaurant met zorg als je uit eten gaat.  10.Wees kritisch ten op zichte van reclame over voeding”.

Wel nu er zitten hier beslist een paar persoonlijke highlights tussen die mij veel plezier doen (7 en 10) en die je in ons voedingscentrum helaas niet aantreft. Hoort u ons Voedingscentrum al zoiets zeggen? Tot aan 2011 reikte deze door de overheid gefinancierde instelling ieder jaar een Jaarprijs GoedeVoeding  uit aan industriele vondsten zoals Honig Vezelrijk pasta, Frideale frites en Vivit Optmel vla.

Aldus de Nrc next  zaterdag 15 maart 2014

Wat de Brazilianen in elk geval beter hebben begrepen dan wij is dat voeding meer is dan een optelsom van de ingredienten alleen. 

Het geeft ons weer ruimte om te spelen met wat we hebben.

Hartelijke groenten

Ada

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s