De koek van het NRC

Satire in het NRC.nl/koken rubriek en het bakwerk van banketbakker Cees Holtkamp. Althans in mijn ogen#aardig-uitgegeten.

Dit heerlijke weblog is werkelijk “smullen”. Want zoals het een goed blog betaamd: niet een en al receptuur maar juist wat ‚denk- en stook werk’ als tussendoortje en dat kan nooit kwaad. De grollen (en grutten) komen als luchtige soufflé’s uit de pan gerezen. En dat helemaal bijna zonder kloppen (elektrisch dan).

In een video filmpje toont (door Ronald Hoeben corr.) onze nuchtere bakker samen mijn zijn kleindochter Stella hoe je Madeleines bakt. Heel ‚kloppend’ & informatief allemaal. Dat zeker. Hij zegt: „ In veel restaurants moet je opletten dat je bij het bestellen van een kop espresso vaak automatisch zo’n hele serie friandises krijgt voorgeschoteld. Vraag je expliciet om „kale” koffie krijg je er op zijn best een verse Madeleine bij.” (waarom zijn kleindochter dan toch Stella heet?*noot)

Hij geeft de ingrediënten (allemaal heel gewone dingen), mixt en doet het voor op het filmpje. Zo moet dat dus. De knusheid zelve, a la Hollands Glorie.

Wel hilarisch en toe-vallig vond ik dat we net deze ochtend onze teleurstelling aan het ontbijt naar elkaar hebben uitgesproken over de tegenwoordige inhoud van het NRC.
Het loopt af, wij lezen niet meer lekker. We willen liever gedesemd volkoren zeg maar.
Totdat ik deze zelfde gezegende dag nog geen uur later op de kook blog van dezelfde krant een opmerking tegenkom van ene Paul: „Had ik maar een opa die zulke lekkere dingen maakt”. En van dat soort bekende reaguurselen die we allemaal graag eerst horen.

Dan! reageert ene Menno met:
„Maar je staat dus niet in de pampieren krant.
Trouwens niemand van de kookbrigade vandaag.
Bovendien helemaal een flut krant als ik het zeggen mag. Een zgn. Lux katern van 16 pagina’s met eigen nrclux spullen en dan moet je het katern notabene ondersteboven houden om nog eens 23 pagina’s cadeaux te vinden voor mensen die geen fantasie hebben, met een enkel woord er tussen van de redacteurs van de krant. En dan in een hoekje verstopt als een soort troostprijs nog 500 woorden van Marjoleine de Vos.
En voor volgende week wordt er weer zo’n vreselijk glimblad aangekondigd. Vandermeersch zegt dat hij daarmee een correspondent in het buitenland betaalt.
17 NOVEMBER OM 20:48” Aldus.

En toen was het nog maar 2012…… zucht.

Aldus werden onze eigen frustraties eventje kool-kleurig neergezet in pimpel-groene doch luchtige bewoordingen en met terugwerkende kracht doorgenomen. Want groen is mijn kleur. Helaas kon ik het niet helemaal 100% beamen in de krant van vandaag want ik liet er toch (bij ongeluk?) een kop kamillethee helemaal overheen vallen! Doorweekt, totaal.

Daargelaten dat (vuilnisbak) en wederom gaan we over tot de rust&orde van alledag en verder met het bestuderen van de receptuur der Madeleines en andere koekwerken. Het is immers zondag, dag van de hoge kunsten. En Cees Holtkamp is een topper.

Tussendoortje voor de bloedsuiker spiegel: Royalwatchers herinneren zich dat de inmiddels overleden grootmoeder van de bruidegom en zo ook zijn gasten in het erfgroothertogelijk huwelijk in Luxemburg Madeleines kregen voorgezet en deze werden al in 1953 zeer geapprecieërd.. Madeleines weten we sinds Proust, zijn blijkbaar zeer geschikt om het geheugen op te frissen. Ze zouden een probaat middel tegen alzheimer zijn. Tijdens de genoemde bruiloft schoven er 5 dagen lang bakvormen met negen soorten Madeleines in de oven, steeds volgens een ander recept. Volgens Joep Habets die zelf een oven heeft is er bij elk recept een heel eigen verhouding. Traditioneel -een derde bloem-een derde boter en een derde suiker- de ene Madeleine is de andere niet; ze hebben elk hun charme. Bij het gebruik van zr-bakmeel krijgen ze een bol buikje; heeft amandelmeel de overhand dan krijgen ze een strakke platte buik. Daar staat bijna een wellustig vochtig interieur tegenover. Dit alles behoort gedaan in de bakvorm met de kenmerkende schelpvorm. Wie zei dat je met cullinaire berichtgeving niet bovenop het nieuws kunt zitten. =* kleine noot vd notulist. Potverdorie.

De tip van de dag nog even door Cees want: „ Het beslag van de Madeleines is maar kort bruikbaar (ik vermoed persoonlijk de oorzakelijke, hertogelijke & onmogelijke opgekloptheid der sneeuwwitte eiwitten*). Daarna zakt het allemaal snel in en wordt het de grondstof voor een ander koekje: het Financiertje genaamd. Ook lekker. Ik weet niet waarom; ik bedacht de dat het NRC misschien iets aan kon vangen met deze spontaan ontstane woordspelingen.

Ik neem zelf maar vast een bakkie kale troost want ons teleurstellende ‚proef’-abonnement duurt nog ruim een jaar.

Koekje??

(Volgende keer de Moskovische Tulband e.a. gemoeds-rust-mutsen)

Ada Besselink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s