Lullen over soep.

‘Boer zoekt vrouw’ : programma voor en door soeplullen als je het mij vraagt. Maar ik kan niet oordelen want ik kijk niet, echt niet, echter: tv is doorgaans zo voorspelbaar dat ik het in levende lijve voor me zie. Daarom heb ik weinig prikkels nodig ; ik denk overal vanalles bij: de plaatjes, de kleuren en…buiten de lijntjesgedachten inclusief de bijbehorende geuren en bijkomende associaties die dan vanzelf volgen. Zo kan ik dus van het één in het ander geraken zeg maar. Zoals deze tekst hier.

‘Boer zoekt koe’ leek me meer voor de hand liggen als zoekopdracht. Maar jà, iedereen zoekt vanalles in het leven. De schijnbare Zin bijvoorbeeld, de autosleutels of verloren minnaars&moeders. Op de eerste heb ik geen antwoord , op de tweede heeft Rudolf Steiner adequate oefeningen bedacht en de derde moet je gewoon vergeten. Het enige wat je er van krijgt is heimwee en dat is precies waar de tv-programmatuur lustig op inspeelt, heimwee naar de natuur, heimwee naar je moeder, naar zelfgebakken appeltaart, dure auto’s en je eerste vriendje (die echt de beste niet was). Maar het doet je aan thuis denken waar het woord : ‘heim’ dus voor staat.

Geuren vooral doen al veel voorwerk. Daar heb je op tv dus niks aan. Het zegt me dan ook geen ene mallemoer die kookprogramma’s vòòr en dóór gewone mensen mét of zonder wedstrijdelement of Martine Bijl. Zelfs niet eens heimwee naar TV van vroeger. Het enige wat in elk geval wel zoek raakt is heel veel tijd die met zappen gemoeid gaat. Sinds ik niet meer rook en de tv slechts nog een zwart vierkant oog met ‘staar’ blijkt heb ik zeeën van tijd om mijn eigen uren te vullen. Met zin en vooral onzin trouwens. Heerlijk; en wat een flauwekul by the way, dat het leven en alles wat je doet zin zou moeten hebben. Dus hoef ik zelfs niet verder meer naar tijd te zoeken. Zij verstrijkt snel als je er als mens afwezig in bent.En : leef je in het NU dan is de tijd plots oneindig (zo lijkt het althans).

Zo dus, weer van een ‘idéé’ bevrijd. Zucht.

Helaas kom ik ze dus overal tegen. Die boeren, al dan niet zoekende.
De kaasboer, de groenteboer de vleeschboer, gas-boeren in Groningen, zout-, patat- en koffie boeren en als ik het allemaal zat ben ga ik de super-markt in en kom ik boeren-soep-groenten tegen in het kille hardverlichte schap zonder kleur&geur. Het deed me ff denken aan het artikel van afgelopen week in het NRC over het Soepboek van Jansen&Puma. Pàf! daar loop ik dan meteen ook tegen de soepen in het rek van het kleinste fabriekje uit Groningen als tegen de lamp. En daar heb je hem dan, ja hoor: de Soepboer! God(samme)-zij dank heeft de soepkoker gewoon een vrouw en heeft het NRC geen aandelen in de mini- Fabriek. Nu vind ik dat trouwens een prachtig kleinschalig initiatief door de zelfde Michel Jansen als van het voor genoemde soepen kookboek. Maar ja ik ken mezelf wel… Ik lees wat ingrediënten van het etiket, veeg het op een hoop met wat ik in huis heb, onderscheid de lusten van de lasten en vervolgens kan ik zelf aan de slag met de meeste ingrediente uit eigen tuin. Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi. Zoiets . Ruiken proeven en mengen. Heb ik dan toch maar mooi opgepakt in een ver verleden (op tv!). Als idee dan. 💬

Wat de soep en zijn boer betreft: er is niets huiselijkers dan de houtkachel met zo’n pan sluimerende soep er bovenop. Van stevige stoere smaken en afgetrokken vlees-van-tot-het-bot tot de lichte miso met een sliertje snijbiet overdondert met gemberpoeder. Alles is eigenlijk lekker. Dat vinden boeren nou ook. Zelfs als ze al een vrouw hebben. Doorgekookt noem ik dat. Noem nu eens een variant: boeren-knoflook-slakkensoep met spek en mosterd, een tikje van Frans en een tikje van het Plattnlaand alhier. Of Madrassoep met kokos en kekers en Palesteinse olijfoliesoep. Duitse brantnetelsoep, Arabische komkommersoep met alles aan pit en niet bepaald voor watjes. Mag op mijn wensenlijst, deze.

Yo!

In feite maakt dat hele kleine soepboertje een reis om de wereld in 50 varianten soep. Dat noem ik wel verdomde trouw. Dus mogelijk worden we misschien toch vrienden op Facebook. Dan kunnen we eens recepten uitwisselen want zo’n boertje daar zeg ik wel U tegen. En zo eentje is natuurlijk altijd bereidt tot vernieuwing, dat kan niet anders. ‘Boer zoekt soep’ zou best wel weer een volgende uitdaging kunnen worden zodra we ons weer eens vervelen. Met die tv bijvoorbeeld.We kunnen de vrouw een tijdje inruilen of de tv; whatever.

Bij al die soepen horen dan leuke bijgerechtjes zoals krekker of kraker en dobbelsteentjes brood. Ook vind je overal en ook in dit soepboek diverse soorten soepstengels die dan (ja zeer seksuologisch) zijn om heea af te likken na het dippen ‘ergens’ in. Welnu men kan ze eerst omwikkelen met kaas en spekzwoerdjes en sloeren in room&saus bij wijze van voorspel. Want anders zijn we wel erg snel door het menu-van-de-dag heen zogezegd. Rechtopgezet in de weke dampende kom zijn het net lullen, langzaam raakt het spulletje verzadigd en buigt het almaar meer door. Net als ik nu, die maar doordramt over zinloze onderwerpen zo als soep. Maar ja ik doe dan verder ook helemaal niets met tv. Ik mompel hier wat voor me uit en dat heel alleen en waan mij op een onbewoond eiland met een kampvuurtje en zo’n geweldige koperen pan en een etensgong. Maar voor wie wil leest maar zo’n beetje over m’n schouder mee. En als ik ff ‘nodig moet’ tik ik op het toilet toch nog even een stukje verder, aldoende naar mijn eigen gezeik luisterend. Laptobben = deze zit genaamd. Kan werken als een verhelderende spiegel waar geen spycholoog tegenop kan.

Inmiddels is mijn eigen pruttelbak nu wel doorgegaard. De soeppan dus. De geuren stijgen hier hoog ten hemel. Dat komt omdat schipperswoningen zulke hoge plafonds hebben is mijn mening. Hemelse soep zou ook een mooie naam zijn om te kunnen verdienen bij Martine en dan blijve lacheeeh ! Martine!.

Een goede soep echter, heeft verder niet veel nodig, hoogstens een droog degelijk sop-broodje zou ik zeggen en een peper&zoutstel. Want smaken verschillen. En zo is het.

Om de stemming er in te houden nog een eenvoudig citaat passend bij een eenvoudig gerecht:
===========================
“Soep op het vuur
is
als
een goede vriend in huis.
Extra lekkere soep
is
als
nieuwe familie.”

Ischa Meijer.
============================
Zo dan,

eet ze met smakjes en slurpjes.
En de hartelijk groenten weer,

Ada Besselink

Een gedachte over “Lullen over soep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s