Humisme, het Bodemvoedselweb.

Online cursus Humisme (Marc Siepman) en Het bodemvoedsel web van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis. Want alle kleine beesjes helpen.

cursus-humisme-248px.png

“We weten meer over de beweging van de hemellichamen dan over de bodem onder onze voeten.” -Leonardo da Vinci

Ik kan het eenvoudigweg niet laten jullie hier iets te vertellen over de allernieuwste kennis van de bodem waarop we leven en waarop wij zo gaarne tuinieren. Gelukkig zijn de meesten van ons zich al behoorlijk bewust van het ecosysteem van ons milieu. We kennen de vlinders bij naam, hun waardplanten en herkennen vogels aan hun zang. De eenvoudige lessen biologie ooit op school hebben ons al vertrouwd gemaakt met het begrip voedselketen. Echter het boek : “het bodemvoedselweb” met als ondertitel: ‘alle kleine beesjes helpen’, gaat nog een stap verder. Wel meer dan één zelfs.
In plaats van de blik slechts óver het Hek te laten dwalen worden we ons bewust van de miljarden organismen zoals protozoa, nematoden, archea, pantoffeldiertjes en vele fungi die zich er ver ónder bevinden en wel tot op tientallen meters diepte en dieper. Het samenwerking’s verband tussen alles onder onze voeten gaat zover dat het wetenschappelijke boek dat overigens nauwelijks vakjargon bevat leest als een spannende thriller. De grootste hit onder permacultuur tuinders op dit moment.

Wist je dat planten via hun wortels voedzame eiwitten en andere stoffen afscheiden! die vervolgens de benodigde microben aantrekken die dit op hun beurt weer consumeren? Op hun beurt zoeken deze bacteriën en schimmels op meters diepte het voedsel voor de plant op, houden het vast, transporteren het er naar toe waar dit het meest nodig is en zetten het nog eens om op het juiste moment in een voor de plant opneembare vorm en beschermen ze de plant ook nog eens tegen ziekte verwekkers. Ongeloof?? U weet toch wel dat peniciline een schimmel is?? Daarnaast wordt als een prachtig verhaal het oerbos geschetst; de ideale microwereld waar alles ongestoord met elkaar in balans is. Het betekend voor jou als tuinder een stuk minder werk. De bodem wordt luchtig gehouden voor je, schadelijke schimmels en ongedierte worden beter in bedwang gehouden en je hoeft nauwelijks te bemesten. Sindsdien wandel ik mn moestuin in met een andere insteek. Ik verzorg eerst het bodemleven ipv te wieden (de juiste diversiteit in mulch bij de juiste planten) en kijk beter naar wat er rondkruipt. Vaste planten hebben bijvoorbeeld meer een schimmeldominate bodem nodig (en daar mulch je bruin) en eenjarigen daarentegen een bacteriedominante- (en daar mulch je groen). Het proces van nitrificatie door bacteriën wordt geheel en te na bijzonder helder uitgelegd, en ook waarom het gebruik van kunstmest zo schadelijk en tevens duur en oneindig blijkt. Het bodemleven dat afsterft door de hoeveelheid zouten maakt n.l. dat de planten letterlijk verslaafd raakten aan het snel opneembare korreltje uit het zakje omdat ze het bodemleven en de hele interactie missen. Dat lijkt niet meteen zo erg maar de gevolgen zijn enorm. En deze planten zijn bovendien zeer kwetsbaar voor aantastingen, de bodem moet je dan zelf beluchten door spitten en frezen. En om de lange (schimmel)draad niet meteen kwijt te raken over de praktische uitwerking over bv ectomycchorrizale- en endomycchorrizale schimmels) in jou eigen stukje stukje tuin geeft de vertaler van het boek een gratis online cursus humisme! Je kunt het gebruiken als praktische aanvulling op het boek, opfriscursus, naslagwerk en als aanvulling op de live cursussen die hij sinds 2013 al 80 keer gaf. Tevens geeft hij zeer goede tips voor composteren en hoe je een wormenbak maakt. En verder de tuinstoel uitklappen dus!

Hoe heerlijk zou het zijn om Marc Siepman eens uit te nodigen om ons hier over de moestuinhekken heea te laten meedenken en kijken naar al het wel wee. Want er gaat niets boven Groningen, niets boven de Piccardthof ook behalve… wat er onder ligt dus. Gevoel voor hummus heet dat.

Hartelijke groenten Ada Besselink
hetbodemvoedselweb.jpgcursus-humisme-248px.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s