Toveren met groen uit het seizoen: winterpostelein

IMG_5155.jpg

in de moestuin geldt het motto: ‘let ’s gro’ (dit is ook een platform dat initiatieven helpt hun groene innovaties van de grond te krijgen). Wel, mijn tuin heeft de aanmoediging geenszins nodig. En mocht er even niet veel eetbaars te vinden zijn dan worden we gewoon alsnog innovatief. Zo zijn er in het najaar en zelfs in de winter verscheidene groente’s te vinden en zelfs in het wild (gefundenes fressen noem ik dat) bijvoorbeeld tussen de stoeptegels in de buurt waar ik woon, (maar je kunt winterpostelein in september ook zaaien of in de ekowinkel kopen). Ze noemen het hier Gewildgroei, ook weer zo’n gezellige uitwas van Let’s Gro. Het teamverband van zoeken en vinden mondt uit in zo’n fijn spektakel op je bord waar de aardappel van een zekere mede tuinierster samen met de winterpostelein uit  het park in een pestootje uitmondt in een orgie van smaak en kleur; hier gaan we dan. Zelfs de nootjes zijn er nog te vinden als je wilt. Het is dus een “ongeveer” recept want ik meet noch weet exact wat ik doe. Het proces volgt de tong op de voet! Belangrijk is de aardappel te poffen in de oven ongeveer drie kwartier in folie en te vullen met de pesto zonder deze laatste te verwarmen. De pesto die in oorsprong met de vijzel gemaakt werd liet de beste smaken vrij. Echter in moderne tijden gebruike men de staafmixer mits tijdig te stoppen met malen en niet alles tot een potje olvarit fijnmaakt. We zijn nu eenmaal gewoontedieren en stoppen met malen is weer zo’n ding! Op het allerlaatst nog wat grofgehakte/geslagen/gekneusde blaadjes toevoegen benadert de oorsprong vrij aardig. Winterpostelein is samen met de (voorjaars daslook) een van de lekkerste pesto’s die ik ken. Is de pesto te droog gebruik je meer olie, is ie te nat gebruik je meer kaas, verder kan het niet fout. So omgord je  met ’t keukenschortje tegen het sputteren en let’s (b)eat it!

recept:

150-200 gr winterpostelein, dit is een grote vuistvol (wassen en droogmaken)
75 gr pecannoten, of een mix met hazelnoot of pijnboompitjes mag ook (kort roosteren)
75-100 gr harde schapenkaas of oude kaas, parmezaan, peccorino, harde geitenkaas oid naar wens/voorkeur
(de veganist gebruikt gistvlokken in plaats van kaas)
2-3 tenen knoflook
om en nabij 1 dl goede olijfolie, maar een notenolie is nog lekkerder
enkele groene of zwarte olijven zonder pit tot een handvol max
en wie er van houdt voegt een ansjovisje toe,
of een snuf zeezout en grof gemalen peper in plaats van het ansjovisje
sap en rasp van een halve of hele citroen (proeven!)
evt een deel vd winterpostelein vervangen voor basilicum blaadjes voor de twijfelaars

Je begint met de olie, de halve citroen, knoflook, ansjovis, de noten en een deel van de kaas alles middelfijn te malen en voegt eerst de stelen van de winter postelein toe, later de helft van het groene blad en nog later en zeer kort de rest van de fijngehakte blaadjes en grove stukjes kaas.

Hartelijke groent  Ada Besselink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s