Psssst stilte aub, hier slaapt een babycourgette… permacultuur in je koelkast!?!?!?

Klinkend taalgebruik voor de tv; het jagersinstinkt tbv de kiek;  bioritme in blauw met gele klonters, de rijping van groene stukjes, hoe de natuur dat doet én als klap op de vuurpijl: ‘oh…. sssst stil wezen! de courgettes slapen nog’ (deur vd koelkast dicht!!).

Houdbaarheid van groenten.

God zegen de man die met zijn jagersinstinkt de weg op gaat met een ‘schiet’apparaat dat fototoestel heet en geneigd is af te remmen bij het overstekend groot wild (die, met die lieve oogjes) en vervolgens de hond in huis gebruikt als theemuts annex voetenstoof ter wederzijdse aardse opwarming. Nog veel authentieker dan dat is het natuurlijk om appels uit de boom te schudden (of schieten zoals de crimineel in Mads Mikkelsen’s ‘Addam’s Apple’)) en ze mooi in vijgenbladen te verpakken en andere kleine heksernijen. We houden van het wild, en het wild plukken, maar niet in het wilde weg. Een stuk kaas een klont te noemen klinkt outdoors wel ok. “Haal een klont gele uit de supermarkt bepoeder die met schimmel van die d’r naastgelegen blauwe en voer op met het bier van rechtsonder uit ’t schap (en gooi meteen die vettige theemuts onderweg) even het Lauwersmeer in voor een schone witte vacht zonder enige optische witmakers (die, met die lieve oogjes), wat direct door de mand valt tijdens de eerste sneeuwbuien“. 

Klare taal. Poëzie is anders (hoewel..) maar ook niet als dagelijkse ‘kost’ bedoeld- bovendien gaan we niet overal fijngevoelig over lopen doen – is het motto. Ondanks dat dus dat we ons rot schrokken toen er van de week digitale TV werd geinstalleerd (na een lang leven van de annalogiën: 1, 2 en 3) want in “oertaal” heette dat nog gewoon Teelewizie an daon. Er zit vanafnu interactief & doorlopend HBO kookprogramma, kunst en wetenschap op waar ik dusdanig overweldigd (na zes maanden vrijwillige eenzame afsluiting) door werd dat ik in schoktoestand geraakte en oervragen ging stellen zoals: ‘hoe kan dat gele bibber?’, ‘hoe komt de zon daar op?’, ‘hoedat heb ik honger’ en ‘hoezee is de zee nie zo zout zoals de zeezout’ en ‘wat gebeurt er wel niet als ik hier allemaal mee interactief wil gaan?’ “Godsamme nog an toe” zou mijn geliefde Klaassie van N. Dijkshoorn zeggen. Nergens is er antwoord gekomen behalve dan eventueel &deeltijds over de nieuwe medicijnen uitgevonden tegen jetlag die ik wellicht kan innemen als ik te lang in vol badend witlicht heb gewerkt tot s’avonds laat; dus behandel ik obligate zaken in deze het liefst zelf en ben begonnen de lichtknop (van de gele gloei ) als een nieuwe vriend te beschouwen en de blauwe vervroegd uit dus. Wat er in zes maanden allemaal niet kan veranderen.

FullSizeRender 4

Grappig is in deze dat ik door associatie (simpel simpeler simpelst) onvermijdelijk  weer op het overgewaardeerde onderwerp ‘eten’ uitkom en zeker als ik de witte ‘Appel’ open en mij gebaad weet in zeker blauw licht. Maar dat is een Pavlov reaktie waar jullie part&deel aan hebben. De natuur regelt de honger-kwestie -mits er iets te makken valt dan- , vanzelf en tevens de slaap. Bio ritme en de seizoenen. Daarmee kom ik in het najaar achter mn apple vandaan en bij de propvolle moestuin en de overvolle appelbomen op de Piccardthof  van afgelopen weken weer uit op het vraagstuk van de houdbaarheid en zie: een wetenschappelijk artikel dat voor m’n inmiddels lopende neus zegt mij dat ook groenten last kunnen hebben van een jetlag. Dat is naar, dat hadden we niet gedacht, ik geef het toe, best lullig. Maar de info kwam geheel gratis van het ‘net’.

Ergens in juni kwam blijkbaar het grote nieuws dat Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat groente en fruit een dag- en nacht ritme hebben. Jawel, de blauw starende pc niet naast de fruitschaal!! Ook na de oogst zijn ze nog fysiologisch actief. En dat lees ik nu pas!!! Zo maken sommige groenten na zonsondergang bepaalde stoffen aan om insecten te weren die rond die tijd actief worden. Dit noemen wij anti-oxidanten (kan ik effe goed gebruiken!) en zijn voor ons zeer behulpzaam. De clou is nu dat het nu in het najaarszonnetje vroeger donker wordt vroeger eten; en in de zomer laat eten het beste is om optimaal alles uit een kool te slepen wat er in zit. Vanavond snijden wij groenten dus om zeven uur. Een kool ‘denkt’ dan nl dat ie zo dadelijk wordt aangevallen, en dat is dus ook zo, hij maakt onmiddelijk zijn mosterdgassen. Ook op de fruitschaal blijft het doorwerken. En niet te vergeten in de koelkast. (lichtje aan, lichtje uit dat is dus erg verwarrend) Maar net als bij mensen ‘gaat het’ op een gegeven ogenblik wel weer. Dan past iedere snijboon zich weer aan aan het nieuwe ritme. Voor mij is blauw licht van de pc inmiddels een antidepressivum geworden. En het gaat best wel weer met me. Zie?! Gewoon de verlepte sla even voor het scherm houden dus.

 

FullSizeRender 5.jpg

 

Maar: mocht je geneigd zijn om de koelkast vaak open en dicht te doen dan loop je kans dat je zojuist de een of andere geplukte ‘groenling’ uit zijn REM-slaap hebt gehaald. Het is zaak deze wel zo snel mogelijk uit zijn of haar lijden te verlossen. Wees dus ook alert als ergens in komende weken de klok een uur vooruit wordt gezet…

FullSizeRender 2.jpg

Dan zal ik nog mee-vermelden omdat de info zo informatief is als het maar zijn kan vandaag dat bananen en appels een stofje genaamd ‘ethyleengas’ afgeven bij het rijpen en daarmee naburig fruit kunnen aansteken tot navolging. Soms wil je dat dus niet. Hetzelfde gebeurt bij een beurs plekje wat volgens eigen interpretatie wil zeggen dat het fruit zo snel mogelijk gegeten wil worden. Misschien niet zozeer die appel die – mits gaaf- maandenlang bewaard kan in het donker maar het wordt natuurlijk een heel ander verhaal bij die ingevlogen banaan die natuurlijk al meteen een fikse voorsprong heeft op zijn jetlag. Het beste is dus om deze vakantiegangers zoals banaan en mango per onmiddelijk !! retour te sturen na dit kortstondig onderkoeld asiel. Behalve dan weer de groentjes die passen zich blijkbaar vlugger aan. Eenmaal in de koelkast te hebben gelegen zullen ze echter in het licht niet gauw verder gaan rijpen. R.I.P. Op de fruitschaal leggen dus; in de zon en bij de kachel. In het zicht ook, en in het geurveld zodat je zin krijgt zeg maar. (ook een gevolg van Ethyleengas) Het Gas -dat tegenwoordig trouwens etheen heet- wordt in de industrie gebruikt/ nagemaakt om vinyl en polymeren van te maken. Het komt in de natuur voor in combinatie met stikstof (en onder de noemer bananagas verkocht) om rijping van vruchten te versnellen. Ook blijkt er een bijwerking van kiemremming bij aardappelen en uien en het sneller verwelken van snijbloemen. Daarom houd je fruitschaal en bloemenvaas ver uit elkaar en leg je appelen naast de aardappelen en de uien in de kelder!! Mijn grootouders deden dat al. Proefondervindelijk was er meer kennis dan nu omdat we allemaal een koelkast bezitten. Dit geëvolueerde hormoon in de vruchten die btw climacterische vruchten worden genoemd (tomaten passievruchten, kaki en avocado horen daar bv ook toe) produceren dit om: dieren aan te trekken die de zaden ervan verspreiden door zich hier mee te voeden. Alles heeft zijn nut, dat is duidelijk. Het gas is werkzaam in de plant als hormoon en gaat werken als de tempertuur stijgt, steekt ander fruit aan maar zó dat niet alles tegelijk rijp wordt om daarmee te zorgen dat niet dezelfde dieren te veel tegelijk ervan eten. Dit waarborgt namelijk een grotere kans op verspreiding en daarmee behoud van de de soort. Mooi nou!!?

 

Ada Besselink

FullSizeRender.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s