voedselversprekingen

waarin ik een luchtige poging doe om te onderbouwen waarom we eten wie we zijn

Terug van een tijd geleden. Wat eten we vandaag.

Allereerst: In de basissoep zal je venkel, paprika, bataat en rode pepers vinden gehuld in de smaken van anijs. Het is de smaak die de Spanjaarden zeer wel kennen (zeker in hun befaamde vissoep) en het leuke is: heden ten dage groeien al deze dingetjes dus gewoon ook op de Groninger klei en in het Lage veen. In mijn tuin dus. Ik zelf wordt daar niet warm of koud van. Dankzij de klimaatsveranderingen en het heilige internet gaan we als vanzelf met onze ‘tijd’ mee en wordt er druk gehusseld met genen voor een klimaatbestendige kruisbestuiving. In de tuin is nu nog niks (behalve een paar achtergebleven aardperen maar de bestelde zaden zijn onderweegs wat ik als puur geluk ervaar. In de kast liggen gedroogde pepers en venkelzaden klaar. In de vriezer frambozen en besjes , in de kelder biet pompoen en ui.

We moeten het doen met wat voor handen is omdat het nu eenmaal winter is  en zoete aardbeien momenteel niet bepaald voor het oprapen en dan uit veel anders de beste optie nemen. Uitdagingen zijn mijn ding.  In Italië bijvoorbeeld kennen we een gerecht waarin men met in plakjes deeg gewikkeld “andrajos” dwz ‘lompen en vodden’, overgebleven groenten (ingevroren of ingeblikt) de winter doorkomt. Natuurlijk koopt kokkie ook vers op de markt maar aangezien het een bedelaars-gerecht is mag het lekker slordig ogen. Overlevings gerechten zijn echter wél het best voor milieu en mens. Kliekjes opmaken is een van mijn favoriet, stokvis (Spanje- Portugal) bijvoorbeeld is echter alleen voor als er echt niks meer te eten is, maar de msc gekeurde plasticverslikte zwemmers uit Noorwegen hebben wel een hele erge vermoeiende schoolslag moeten doen voor dat ze hier eindelijk waren. Neem de zalm bijvoorbeeld, ja zalm! Deze zwemt tegenwoordig met elke denkbare stroming mee. Hij past in werkelijk elk gerecht!

Tegen de stroom in en met veel wijn weggespoeld gaat ’t meestal  best! Ik koos voor ansjovis vanwege de sterke smaak en je hebt er dus weinig van nodig. Tonijn omdat het een klassieker is op de paprika.

De saffraan in het voorafje (soep) kán een milde uitwerking hebben. Het is nl een aphrodisiac nl en voor de gevolgen ben je ook weer zelf verantwoordelijk. 😉 De mix met biet chocolade en frambozen geeft nog een xtra effect op het laatst. Dit zouden ze nu op veel zuidelijke schiereilanden verafschuwen, zo veel van alles. Over de behoudendheid van Italianen kan ik veel maar ook niets zeggen. Er komt daar bv nooit knoflook ui of prei in één gerecht, bij mij wel.

Ik selecteer graag uit veel. Maar we willen geen landen- laat staan buren-vetes ontwikkelen, ten behoeve van een paar muterende pizza’s bij wijze van spreke dan. Ottholenghi is een lichtend voorbeeld voor me: plenty ideeën. Maar wees niet bevreesd: ik waan me én geen topkok, noch zal ik mn afhalers treiteren en mijn eigen merk pannensets etc gaan promoten..

Kokkie kookt met liefde. De oven wantsen liggen al in het gareel! Uch.

Deze lange jongen op de foto is een oerbiet, prachtig van kleur en smaak ik raspte hem middelgroot om een bietenbrownie mee te maken.

Het recept is vrij eenvoudig. Je maakt cakebeslag met 400 g boter 1 kop agavesiroop en 3 lepels stevia ( ipv suiker) 400 g speltmeel en 6 eitjes zodat je genoeg hebt voor twee cakes. Daar komt de oerbiet geraspt bij in en 100 gr amarant een beet sinaasappelsap, en iets Baking soda, een kopje cacao en twee gehakte pure choco repen en een snuf kardemom. Hierbij een trosje druiven en enkele dadels gehakt. Dit verdeel je over 25 ingevette muffinvormen en bakt het op 180 graden in 20 minuten. Maar let op, elke oven is dus anders. Vijgje en druifje er bovenop, op als het seizoen het toelaat een rozenblaadje. Chocolaatje kan ook. Als het uit de oven komt nog een drizzle agave siroop. Succes !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s