De verlagende zorgkosten van het koken voor buren versus astronauten voedsel.

Thuiskoken zorgkosten verlagend?

Natuurlijk ; we horen er al meer en meer van. Buurtkoken, Buurtrestaurant, Estafette lunch; Running diner; Tafeltje Dekje, thuisafhalen, bijdeburenaanschuiven, omdebeurt koken met vriendinnen; samen een moestuin doen, Buurttuinen in boomspiegels, Buurtrommelmarkt, Marktplaatsinuwwijk, buurtvarken, buurtkippen, buurtkool in buurtvierkantemetertuintjes, buurtbloemen planten, Ommelandermarkt, biologische markten, groene daken (ook daar kun je spinazie zaaien!!) en websites waar mensen gevonden bomen en struiken in het wild met elkaar delen waar allerlei eetbaar aan hangt (walnoten, Vlier, Tamme kastanje enz). En dan de jam&pesto receptuur delen. Groente ruilen, ecologisch evenwicht bewaren tussen buurt hond& buurt kat. Hout stoken terwijl achterburen de ramen dicht houden.

Zo min mogelijk verspilling, goedkoop (dichtbij de bron), gezond en puur, men spreekt elkaar eens. En je haalt weer eens een frisse neus buiten. Gezonder? Wij kijken nergens raar van op.

Moest ik even voort-fantaseren op het grote nieuws van de 3D-printers van de afgelopen tijd. Die laagje voor laagje van alles kan maken. In Afganistan staan ze er al om bouten en moeren te produceren voor al het rijdend materieel, dat scheelt invliegen en tijd en herrie. Ander printbaar spul is bijv een heupprothese op maat en Astronautenvoedsel voor de NASA; opgebouwd uit eiwit- grondstof maken ze pizza, hamburgers en stamppot boerenkool hoog in de lucht (oh nee geen lucht, in het ledige) laag je voor laagje komt dat dan uit de (zwevende) printer rollen , net als de lasagne thuis uit de oven. (heel nuttig allemaal, vooral om na de lange lange reis niet te zijn vergeten hoe het allemaal ook al weer was op aarde) Bij TNO zien ze echter ook nog een rol weggelegd in verzorgings tehuizen waar knappe koppen hebben bedacht dat mensen met slik&kauwproblemen geholpen zijn met: broccoliroosjes geprint in natuurlijk ogende: broccolipuree…. Wel………ik wacht met smart op de uitvinding van nieuwe neurotransmitters.

Hooggeleerden&astronauten ‘kom terug op aarde’ zou ik even willen gesticuleren; ik krijg bijna een hoopvolle associatie met sommige Afrikaanse volken die klei en aarde eten en sommige kinderen zand en aarde of zelfs wol en haar (dit vreemde gedrag heet trouwens Geophagie en het tweede Rapunzelsyndroom) . Het verhaal: De moeder van Rapunzel eet nl van de raponsjes in de tuin (dit blijken in het echt veldslaplantjes te zijn) en veroorzaakt een heel gedoe van eenzame opsluiting en overheids willekeur in het torentje van het bejaardenhuis waar de lieve tuinkabouters haar echt voedsel brengen door dat ze haar haren in een vlecht uit de toren hangt waar dan ingeklommen wordt met hengselmandjes. (nee deels verzonnen hoor) ha ha een sproke. Maar wie weet wat ons te wachten staat beste babyboomers….!

Ik zou willen zeggen dat alle overgebleven groenten van markten en restaurants zouden kunnen zorgen voor sommige oplossingen (verspilling bv) Als je het vuur wat langer onder de pan broccoli aan laat wordt het nl vanzelf puree. Aldus ondergetekende. Elke prutskok weet dat toch.

Bovendien zou ik mijn eigen oude pa veel liever even mee de tuin innemen zodat hij zelf zijn knol&stronk uit kan zoeken voor het diner. Dat is hij zo gewend nl (de grootste! natuurlijk) en daarna meteen door naar de slager in het dorp voor de bijbehorende varkens(el)lende (dan ook meteen maar de grootste) want je kunt het beter in een keer goed doen. Je kunt er van denken wat je wilt, en overal overheen sputteren en ik wil zelf helemaal niets veroordelen maar ik veronderstel dat mensen met ouderdoms verschijnselen (wat een heel natuurlijk gebeuren is) en niet meer 100% voor zich zelf zorgen beter gezond en actief blijven met vers eten en ook minder hospitaliseren als je naast het bejaardenhuis een moestuin aanlegt met herkenbaar en niet vergeten groenten zoals veldsla en broccoli. Vervolgens kun je daar dan bijvoorbeeld puree van koken voor den tandenloozen maar ook een stoere astronauten-lasagna met nog wat bite van diverse verse groenten en tomatensaus (ook weer laagje voor laagje); lusten de dames en heren er best (de meesten hebben n.l. gloednieuwe bijtertjes uit het ziekenfondspakket.

Wij/ik van het thuiskokenfront en hobby moestuinwijven liga dragen indirect bij verlaging aan de zorgkosten d.mv. slow food, zekers en nog lekker ook en bio-logisch, en goed voor de frisse neus bovendien, je moet er even iets voor doen. Een stukje lopen met een pannetje en de centjes onderweg niet laten afjatten. En het zou nog mooier zijn als we laagje voor laagje konden ontkomen aan overheidbemoeienis en de zorg stukje bij beetje terug opbouwden naar elkaar toe als buurt. Wedden dat het goedkoper kan en vooral : onafhankelijker. Dan spreken we af dat we maar niet op reis naar de Maan willen in de vakantie maar gewoon hier op aard van al het moois genieten. Tot dat m’n heup versleten en ik aan Alzheimer lijd is heb ik zelf geen 3D printers nodig. (maar ik zou dan tegen die tijd wel graag  zeer elastische spullen willen*) *Om zolang mogelijk te tuinieren natuurlijk en veel vanmijn mijn eigen ideeen vorm te geven.Afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s