Het motto van een varken

 

 

 

 Scherven; motto’s; definities. 

 

„De ‚vergeetariër’  is iemand die niet perse iets tegen vlees eten heeft maar gewoon steeds vergeet om dit kopen voor zijn/haar avondmaal”, was een grappige (zelfbedachte -neem ik aan-) definitie uit de VK van woensdag 29/1. 

„Zoals ik!!!” roep ik dan luid hardop lezend; mezelf kortstondig herkennend. Echter heb ik  iemand aan tafel die me er steevast aan herinnerd zodra ik pen&papier (je weet maar nooit) voor de ouderwetse analoge boodschappenlijst klaarleg. 

 

En ons kennende; we maken voor veel dingen plaats. Maar ik schrijf wel ‚BIO-’ overal voor. 

 

Aaf Brandt Corstius schrijft op dezelfde pagina: ipv de uitdrukking: „Wat in het vat zit verzuurd niet” te gebruiken (dit gaat natuurlijk meteen over mijn voorgenomen vegetarisme meen ik): „Ik kan altijd nog een webshop beginnen!”. Dit als motto voor -als ik het begrepen heb- als je niet meer weet: WAT. (Het blijkt nl dat de vrouw die voor het eerst haar zolder met kinderkleren begon uit te ruimen en hier een kledingwebshop mee begon er miljoenen mee heeft verdiend). Dus kleertjes.nl werd bij Aaf de9vondsten.nl (want je weet maar nooit) en ik sluit er volmondig bij aan in het verzinnen van toepasbare namen. Ik dus proberen op marktplaatsinuwwijk.nl een overtollig nieuw afdruiprek te slijten onder de noemer: ’hier uw ideale mosterd na de maaltijd gekke bekken rekje!’. Een stadsrandstedelijke flop. Hadden jullie allemaal kunnen zien. Hier, midden in uw wijk dus.

 

De kunst is soms om alledaagse gebeurtenissen (of voorwerpen) te verheffen, en het liefst uit de context te lichten. Alleen dan val je op en schudt je wakker. (=postmodernisme). Om een paar voorbeelden te noemen: een afluistermoment onder een te poetsen buro tussen 2 co-assistentes en die (chill!) in memento mori op Facebook te plaatsen; een bult klevende T-doeken te fotograferen na een heftig jam-experiment; het jeugdtrauma ‚Klaassie’ tot (wel degelijk) Poëzie te verheffen en als blauwdruk over dat van je ‚eigen pa’ te plaatsen of je nalatenschap vast te laten leggen bij de HEMA (het afdruiprek namen ze helaas NIET terug). Dit laatste is mn handig voor de ouder wordende vergeetariër die altijd de bonnetjes kwijt en met haar blijmoedige opportunist aan de arm manouvrerend tussen het breekbare Hema-serviesgoed meteen even gewezen wordt op de welriekende worst voor het eventuele avondmaal ergens van achteruit de winkel (en meteen maar eentje extra erbij want je weet maar nooit). Voor opportunisme hebben we geen filosofie nodig. Ik maak er alleen even een ‚Kant’-tekening bij dat hoe je ook tegenover dingen mag staan. Het kritisch denken over menselijke kennis kunnen we systematiseren maar dat doen we altijd steeds via ons eigen ‚raamwerk’. Het gaat erom hoe onze ‚voorstellingen’ overeen kunnen komen met de werkelijkheid. Dat komt ie niet dus.  Je kijkt volgens jouw perceptie en vervolgens geloof je dat wat je ziet waar is. 

Dat verklaart verder wel zo’n beetje alles.

 

Dus om nu bv.  worst in de tuin aan te planten zou teveel een in evolutionair opzicht „toevalsdier” zijn als je begrijpt wat ik bedoel. De opportunist investeert wat geld in een ‚groene bank’ dat dan hopelijk als een boemerang weer bij hem terug komt in de vorm van Groene Weg Worst. Misschien is het beeld nog enigzins te verduidelijken met een fotograaf die inzoemend op een zuinig prentje aan de muur in een ons allen bekend museum  dan twee stappen achteruit doet om vervolgens een hele dure vaas omver te stoten. Maar helaas, ik kan u zeggen: scherven brengen geen geluk. Hetblijkt.nl. Men loopt dus het best meermaals om de materie heen zo goed mogelijk met alle mogelijke ogen open om zoveel mogelijk van het geheel te bezien en bij voorkeur niet alleen als u zich in het Groninger Museum bevindt. (Mocht je Emanuel Kant soms tegen komen) Volgens een (een beetje lullig) glasbak-gedicht van Theo Uijlen: „De scherven smeden zich in mijn gedachten aaneen tot een nieuw voornemen: ik ga minder drinken en meer bewegen.” Een ietwat  ongelukkige vergelijking wellicht ten overstaan van de deze vaas (of was ie toch leeg?). Maar mentaal dus. By the way ; nu we het even over het-véél-veiliger-webshoppen hebben: op http://www.variada.nl staan ze allemaal voor de helft! Zelfs dat doet de HEMA mij niet na (en tegenover jullie geldt het „borstzak-vestzak”-principe). Tegelijk kan ik jullie wellicht meteen verleiden tot eten. Aangezien ik geen geuren mee kan zenden bij de mailing (zoals de Hema dat zo penetrant doet) doe ik het op deze wijze (zoveel mogelijk) jullie vertelsels in geuren en kleuren te zenden. En je weet maar nooit waar het allemaal toe leidt. Inmiddels is het afdruiprek aan naaste buren vergeven zodat ik weer ruimte heb om de pallet worst te drogen/roken (=vestzak-borstzak principe weer) van een denkbeeldig buurtvarken in eigen tuin. In de krant las ik ook (selectief zoals ik ben) dat minder dan 20% van de mensen met een webshop er een modaal inkomen aan verdient. Dwz ; ook hier brandt de kachel ervan (om denkbeeldige worst te roken= weer vestzak-borstzak) maar dit besef gooit nimmer of nooit roet in jullie eten. (Meer dan de helft van bovengenoemden acht de kans groot dat hun bedrijf in 2020 nog bestaat.) Gaat hier weer een beeld aan scherven? Nee. Tenzij je perse iets te lijmen wilt. En dan heb ik nog wel een paar klusjes voor je.

We zien wel wat we elkaar weer brengen, doe gerust een kleine stap achteruit (thuisgebracht.nl)? Een glashelder beeld doemt op: de kunstenaar die laag over laag heeft aangebracht en na 20 jaar zwoegen & zoeken op zijn doek uiteindelijk  ‚Eureka!’ al zijn spanningen tot ontlading heeft gebracht en op dat moment merkt dat het doek scheurt door de zwaarte van de verflagen…toch…m.i. heeft ie niet voor niets gedroomd. Wat ik maar wil zeggen.

 

 

Een smakelijke vertering! Afbeelding&Hartelijke Groenten 💚  

 

 

 

Hartelijke groenten van Ada&JW.

 

 

                              

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s