Lepus daucus ‘carrotta’

Over humus, hummus en houmous, de kikkererwt als het blonde neefje van de doperwt, voedsel passie-visten en de paashaas.

Afbeelding

🌂 Kookpunt-hellskitchen@♨ Selwerderdwarsstraat 31

Nog amper bekomen van het reuze gezellig en geslaagde aanschuiven ‚bij je buren aan tafel’ dat gisteravond plaatsvond in de Noorderplantsoenbuurt te Groningen en bijbehorende knellende broekbanden achteraf, wordt er alweer lustig op los gebrainstormd over herhalingen en van dies meer zij in de straat voor komende zomer. Wel, gelukkig ga ik bijna op vakantie om groot overgewicht te voorkomen ;), ik bedenk voor dinsdag nog eenmaal een gerecht en dan moeten jullie het even zonder mij doen om verfrist en wel terug te keren met hopelijk allerlei Spaanse en /of Italiaanse ingrediënten en misschien tegen die tijd de eerste bescheiden oogsten uit de tuin. Ik keer nog even voor ik weg ga terug naar de heilige moes om nu xtra in te zaaien van vanalles en nog wat. En dat nu het tuinseizoen zo driftig op gang en de vakantie voor de deur nog gauw de tomatenplantjes uitbesteed, de tuinbonen opgevreten zag worden door de familie woelmuis en miss Rhubarb (tutje) haar bleke neus uit de grond zag steken en de pompoentjes de grote onhandige kiembladen uitvouwden. Zeer de moeite  van het bestuderen waard kan ik zeggen en als ik terug kom ben ik benieuwd wie de overlevers zijn. Enfin dit is nu even niet wat er vandaag op het menu staat….

Dus wat let mij even een artikel  uit de VK aan te halen ten einde alle vredes-activisten&- voedsel passie-visten enige stroop om de mond te smeren. (en stroop immers trekt bijen!)
Er staat nl: Niet alleen geschikt voor “hummus”. Kikkerwten gaat dit dus over. Oftewel kekers. Je kunt er vanalles mee doen dus.

Vorig jaar toen wij in het vliegtuig onderweg naar huis waren van vakantie scheen er een film te hebben gedraaid: “Make hummus not war” op het Film Food festival te Amsterdam. De film is ons gepasseerd (dus als iemand zijn persoonlijke resencie kwijt wil kan dat, ik hoor altijd graag hoe het afloopt) en over een paar maanden serveer ik immers hummus van doperwten met munt.
De vraag is : “klinkt dit als vloeken in de kerk?” het antwoord is “nee!”

 

Tenzij de naaktslakken mij voor zijn natuurlijk.

 

Het stukje uit de Volkskrant verhaalt hoe intrigerend het toch is dat een ‘blond neefje van de doperwt ‘ is uitgegroeid tot een symbool van vrede in een gebied waar in de tijd van bijbelse overleveringen een eenvoudig linzensoepje al voor een hoop strubbeling kon zorgen. (wellicht zit het hem in de aard van peulvruchten, bekend als ze staan om hun eigenschap stevige rommelingen in het darmkanaal teweeg te brengen) Bij de Romeinen stonden peulvruchten al in hoog aanzien. Sommige adelijke families werden er naar vernoemd zoals de bekende staatsman Marcus Tullius Cicero. Wel mijn kennis van de staatkunde van welleer gaat niet zover maar de latijnse naam voor kikkerwerwt is Cicer. In de Levant is het blijkbaar al tijden een heet hangijzer wie zich het kikkererwtgerecht houmous (of hummus) mag toe-eigenen..

In 2008 kwam het nog tot een heus “hummus-conflict” toen op hoog nivo Libanezen de Israeliërs ervan beschuldigden met dit traditionele recept uit het Midden Oosten aan de haal te gaan (zo ook maar in mindere mate bulghur en de couscous-salade -Tabouleh genaamd- en de auberginedip Baba Ganoush). De VK citerend: “in zekere zin lijkt het een beetje op de eeuwenoude vraag of Marco Polo de spaghetti naar China bracht of dat hij de mie mee terug nam. Een vraag die in de lucht blijft hangen.” Het meest diplomatieke antwoord wat ik terug kon lezen kwam van cellist Yo Yo Ma die glimlachend zijn schouders ophaalde en op Integere Zeer Chinese Wijze vaststelde dat zowel pasta als mie erg lekker is. Wat natuurlijk ook het belangrijkste is. Voor de lieve vrede kook ik de komende week een volledig onbeladen recept met pinda’s & kikkerwten en bovendien vega dus het zal geen onnodig testosteron omhoog roepen of enig huishoudelijk geweld en mocht er toch wel wat ijzer inzitten in dit gerecht : kom gerust helpen kruien met compost & zand en help mij een afgewaaid dak op het schuurtje herplaatsen & het schots en scheef ingeworpen dubbeltegelig pad van A naar ..B te hernieuwen zodat de toekomstige hummus-waardige doperwten en aanverwanten =peuleschillen  recht langs het pad komen te staan. En ik zou zelf voor de macaro-mie gaan. Maar ja ik ben ook zeer conflict vermijdend zoals men weet.

Krui dus eerst de humus heen de tuin op en later de houmous weer terug of andersom. Mijn naam is haas.

Dan wens ik allen  een vreedzame pasen toe.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s